Velkommen til Norsk Buhundklubb

orsk buhund - den tjenestevillige norske spisshunden med opprinnelse fra vikingtiden. En frisk og robust hunderase som kan brukes til alt - fra jakt og gjeting til agility. Stor motor på jobb og en kosebamse inne. Barnas beste venn.

Norsk Buhundklubb ble stiftet i 1939. Klubben er tilsluttet Norsk Kennel Klubb. Du kan lese mer om klubben og Norsk Buhund under Norsk buhunds historieHelgetreff på på Høgkjølen Fjellcamp 14. til 16. september 2018

Norsk Buhundklubb avd. Midt-Norge inviterer til helgetreff på Høgkjølen Fjellcamp (på Hemkjølen mellom Orkanger og Ålesund. 

Lørdag 15. september komme det en instruktør fra Orkdal Hundeklubb - innføring i rallylydiget med teori og praksis.  Start mellom kl. 09:00 og 10:00. Alle som har lyst er velkomne, men vi må ta en liten egenandel av ikke medlemmer. 

Har du lyst til å komme - gi beskjed til Annbjørg ( Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. ) eller Roy ( Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. )

For overnatting kontakt Høgkjølen fjellcamp:
Hjemmeside: fjellcamp.no  Telefonnr.: 417 68 386


 

Buhundens nasjonaldag 24. - 26 august 2018

Resultater og bilder fra årets arrangement ligger nå ute under fanen Buhundens nasjonaldag.

 Vinneren av 60 meteren 2018 Kvitlabbens  Muste - vinnertid 5,7 sek

 Buhundens nasjonaldag 2019 

Tid: 23. - 25. august, utstillingen blir på lørdagen med Eli-Marie Klepp som dommer.

Sted: HunderfossenVedrørende CA (Cerebellar Ataxia)

Avlsrådet er kjent med diskusjonen ved. Cerebellar Ataxia (CA) og at det i UK har kommet en ny gentest for CA på markedet, som også er tilgjengelig for Norsk Buhund.

Siden vi ikke har noen rapporterte tilfeller av Cerebellar Ataxia i Norge, og heller ikke er kjent med at sykdommen er prevalent i andre land vi finner Norsk Buhund, har vi kontaktet Animal Health Trust (AHT) for å få vite mer om deres forskning og relevans for Norsk Buhund i UK. I Helseundersøkelsen for Buhund 2009/10 som også inkluderer Sverige og Danmark samt hunder fra enkelte andre land, var det ingen tilfeller av CA.

Inntil mer informasjon om bakgrunnen for forskningen i UK foreligger fra AHT vil vi ikke kunne komme med noen konkrete anbefalinger for hvordan vi skal håndtere CA i rasen. På generelt grunnlag er vi forsiktige med å anbefale seleksjon som vil kunne medføre uttynning av genpoolen dersom sykdommen ikke anses ha klinisk betydning for rasen. En seleksjon av bærere for CA vil potensielt kunne tynne ut avlsgrunnlaget, og begrense den genetiske variasjonen i en populasjonsmessig liten rase som kan anses som utrydningstruet.

I avlsarbeidet for Norsk Buhund er vi avhengige av at alle bidrar, og å ha fokus på sykdommer som anses som klinisk relevant i rasen. Samtidig som vi holder oversikt over hva som rører seg i rasen, og kan gjøre vurderinger underveis som gjør at vi er raske til å reagere dersom andre helseutfordringer dukker opp.

Avlsrådet vil derfor oppfordre alle til å opprettholde fokuset på HD-røntgen og øyelysing, og prioritere gjennomføring av dette. Dette er statistikk som virkelig trengs i det videre avlsarbeidet. Samtidig vil vi gjerne ha rapporter dersom CA eller andre sykdommer skulle opptre i populasjonen. Den siste helseundersøkelsen hos Norsk Buhund ble gjennomført i årene 2009/10, og vi planlegger nå å gjenta dette slik at vi kan ha så god oversikt som mulig. Vi håper alle vil bidra, og gjøre sitt til at grunnlaget vårt videre blir best mulig. 

Vi kommer tilbake med mer info når vi har fått oversikt over situasjonen i UK.

 

 


Ekstra informasjon