Helseundersøkelser

NBK ønsker at alle HD-røntger og øyelyser sine buhunder. For avlshunder er dette et krav. Les mer på siden:  Avl og oppdrett.

Det ble vedtatt på årsmøtet 2021 at alle buhunder som brukes i avl skal ha kjent HD - og øyelysingsstatus for at avkom skal bli registrert. Kravene trer i kraft for paringer foretatt f.o.m. 01.08.2021.

 

HD (Hofteleddsdysplasi)

Hofteleddsdysplasi er en utviklingsfeil i hofteleddet, der lårhodet (øverst på lårbenet) ikke passer sammen med hofteskåla. Dette kan medføre unormal bevegelighet og slitasje i leddet, slik at leddbrusken slites, og forkalkninger oppstår.

Resultater HD

A = Fri
B = Fri
C = Svak grad   
D = Middels grad
E = Sterk grad
Skjema for HD-røntgen finner du ved å logge inn på min side her. Røntgenbilder tas hos veterinær, som sender bildene inn til avlesing hos NKK.

 

Øyelysing

Øyelysing utføres av autorisert øyelyser. Enten hos veterinær eller på enkelte utstillinger. Det er også mulig å øyelyse under buhundens nasjonaldag. Det ønskes at alle buhunder øyelyses ved 1, 3 og 7 års alder.

Buhunder som brukes i avl skal ha gyldig øyelysingsattest, attesten er gyldig i 12 måneder.  Attesten skal være iht.  avlsanbefalingene.