Klubben ønsker nye oppdrettere velkommen
NBK ønsker flere oppdrettere av rasen velkommen!
Det er mye å tenke på når man skal være en oppdretter. I de nye retningslinjene til mattilsynet defineres alle som bestemmer at hunder skal brukes i avl som oppdrettere. Det betyr at uansett om du bare har tenkt til å ha et kull, eller om du ønsker å drive med oppdrett av hund har du like stort ansvar ovenfor dine hunder, valper og valpekjøpere. Alle som skal ha kull er ansvarlige for å selv søke informasjon, og sette seg grundig inn i hva som kreves før de starter.
Fra 1.januar 2025 ble det innført krav om kennelnavn fra og med tredje kull fra en oppdretter. På NKK sine sider om kennelnavn finner du all informasjonen du trenger om søknad og registrering av kennelnavn. Her finner du informasjon om hvilke regler som gjelder for hva slags kennelnavn du kan velge. Det er også lurt å sjekke FCI sitt register om kennelnavnet eksisterer fra før, før du sender inn søknaden.
Det er mye å tenke på som ny oppdretter, og vi anbefaler sterkt at man søker mye informasjon før man velger å få sitt første kull. Man skal gjøre gjennomtenkte valg av hannhund til tispen sin, som er i tråd med avlsreglene til norsk buhund, og som komplimenterer tispen godt. I en liten rase som buhunden må man eksempelvis forvente å måtte reise et stykke for å finne den rette hannhunden. Avlsrådet hjelper også til med å finne gode kombinasjoner. Det er også viktig at man setter seg nøye inn i hold av en drektig tispe, utviklingen til valpene og valpenes behov i valpekassa. Man må sette seg godt inn i hva det betyr å prege en valp, hvor viktig denne jobben er for valpens liv, og for å legge det gode grunnlaget for dine valpekjøpere.
Likeså er det en stor jobb å være oppdretter, selv etter valpene har reist til sine nye familier. Du som oppdretter skal være tilgjengelig for dine valpekjøpere; du skal svare på spørsmål om valpens behov, trening av valpen, gode råd og veiledning til de som ønsker det, og du skal kunne komme med råd når de starter å møte på utfordringer. En god oppdretter er tilgjengelig for sine valpekjøpere gjennom hele valpens liv, ikke bare dens første måneder av livet.
Her kommer noen anbefalinger til steder du kan søke mer informasjon, for å lære mest mulig om det å ha et valpekull og å være oppdretter:
Kurs
NKK arrangerer kurs for alle som ønsker mer kunnskap om det å drive oppdrett som kalles Oppdretterskolen. Dette er to kurs, del 1 og 2, som arrangeres av de lokale NKK avdelingene rundt omkring i landet.
- All info om kurset Oppdretterskolen finner du på https://www.nkk.no/kurs-og-utdanning/oppdretterskolen/
- Er du interessert i oppdretterskolen eller har spørsmål vedrørende denne må du ta kontakt direkte med NKK. Ønsker du å få oppdretterskolen arrangert i ditt lokalmiljø kan du ta kontakt med din lokale NKK avdeling.
Litteratur
Vi kan varmt anbefale bøkene som bærer samme navn som kursene: Oppdretterskolen. Disse er skrevet av Astrid Indrebø, og er av mange brukt som oppslagsverk, hjelp og veiledning før, under og etter fødsel. Disse får man kjøpt i NKK Butikken.
- Oppdretterskolen Bind 1: Genetikk og avl
- Oppdretterskolen Bind 2: Reproduksjon, fødsel - og starten på livet
