Sølv i nordisk mesterskap i rallylydighet til Stine Strander og Keira!

Det hersker overhode ingen tvil om at helgens mesterskap som ble arrangert i Kongsvinger var en stor suksess for Stine Strander! Sammen med buhunden RLI RLII RLIII N SE RL CH Fantejentas Caja «Keira» klatret hun opp på pallen, nærmere bestemt 2.plass i den individuelle konkurransen, men også sammen med det norske landslaget! Jeg har tatt en prat med Stine som ennå ikke har landet helt etter helgens oppfyllelse av høyt hengende drømmer, den stolte oppdretteren av Fantejenta Kennel Ingvill Brenden som selv også er utøver i rallylydighet, og den autoriserte rallylydighetsdommeren og buhundeieren Hilde Andrea Nysether for å høre hvordan helgens store arrangement har vært.

Hilde Andrea har selv jobbet med rallylydighet mer eller mindre kontinuerlig i 20 år, og ble tildelt NRLs ærespris for dette i 2021. Hun har vært autorisert dommer i sporten siden 2012, og var en av pådriverne for å etablere sporten i Norge. Hun var også med som arrangør av det hun omtaler som et stressende, fascinerende og utrolig givende arrangement. Å sitte med ansvaret for 320 unike kritikkskjemaer, kontrollregning og papirutdeling og opphenging underveis var likevel litt av en jobb, og ansvaret føltes temmelig voldsomt til tider. Hun kommenterer at det nivået på årets mesterskap var imponerende, og det var moro å se hvordan totalkvaliteten hos landene hadde endret seg.

Det mest magiske var når Stine Strander med Keira ble ropt opp på 2. plass i den individuelle konkurransen. Hun hadde også det beste løpet av samtlige 60 løp som ble gått denne helgen i Kongsvinger. Da ble det virkelig snørr og tårer og gåsehud om hverandre. For en ære det er å være hennes oppdretter.

Ingvill Brenden

Stine startet med rallylydighet i 2015 sammen med den ene corgien hun hadde. To år senere fikk Keira sin debut i rallyringen, men det var ikke før de havnet på 3.plass i selveste NM 2019 at de store ambisjonene kom. Med en reserveplass på landslaget ble planen lagt om at neste år skulle de være en av de konkurrerende ekvipasjene. I 2021 vant de det aller første uttaksstevnet til laget som ble arrangert med nordiske regelverk, og ble deretter første ekvipasje som ble plukket ut til landslaget som skulle reise til Stockholm. I dette nordiske mesterskapet gikk Stine og Keira det Stine selv definerer som «sitt livs beste løp» og ble beste hund på et av de tre løpene denne helgen. Totalt havnet de på en sterk 4.plass sammenlagt individuelt. Under uttaksstevnet til landslaget 2023 stilte Stine til start med begge buhundene sine, Keira og Ivie (RLI RLII RLIII N RL CH Fantejentas Ivie), og overraskende nok var det unghunden Ivie som vant første helgen sammenlagt. Etter begge helgene var overstått var det Keira som var først på rankingen, men Ivie var ikke lenger ned enn på 3.plass. Siden landslagsdeltagere ikke kan delta med mer enn en hund hver, ble det Stine og Keira som fikk plassen sammen, men det må nevnes at Stine faktisk kvalifiserte seg til landslaget med TO BUHUNDER i 2023!

Det er ikke tvil om at Stine legger ned en innsats i treningsgrunnlaget sitt som er langt over nivået til den gjennomsnittlige utøveren, også blant de ekvipasjene som deltok i årets mesterskap. Systematikken klarer man knapt forstå omfanget av, og hun har jobbet vel så mye med det mentale. Hilde Andrea mener det nettopp kan være dette som gjør Stine så god, og at den mentale treningen kan være selve nøkkelen til årets resultat. Det er et enormt press som ligger på utøverne i en slik konkurranse, og enda større er presset når man på forhånd ligger høyt på rankingen. Det var flere på bakrommet som fryktet at presset kom til å være for høyt for dem å mestre, og de holdt nesten på å svime av da de snudde kritikkskjemaet og innså at Stine ikke bare hadde gjort sitt beste løp, men også hele helgens beste løp (av 60 mulige).

Men ingenting slår årets nordiske mesterskap på hjemmebane, da vi klarte å ta sølv individuelt, dagen etter at Norge tok lagsølv! Det tredje og siste løpet til Keira var helt fantastisk. Alt vi har trent på satt, Keira var en drøm i ringen og gikk på sitt aller beste. Den følelsen av stolthet og glede og enorm kjærlighet til den fantastiske hunden da vi gikk over målstreken var helt enorm! Så var det å vente i spenning til premieutdelingen for å se hva det holdt til. Og så kunne slippe jubelen løs da vi ble ropt opp til sølv! Og vite at drømmen om en pallplass i nordisk som vi har jobbet hardt mot siden 2019 endelig var oppfylt! Det er også en ekstra bonus at Keira fikk den høyeste poengsummen av alle på et enkeltløp i år, at hun fikk sin første 100 poeng av en dommer og vant løp 3.

Stine Strander

Det er mange buhunder som konkurrerer i rallylydighet, og mange av dem gjør det veldig bra i denne sporten. I skrivende stund er det fire buhunder som bærer tittelen Norsk Rallylydighet Champion hvorav tre av dem kommer fra Fantejenta Kennel. Ingvill er selv eier og fører av den tredje (Fantejentas Berger) og hun opplever at de fleste hundene hun har oppdrettet har mye motor, arbeidslyst og samarbeidsvilje, og at dette bærer et godt grunnlag for mange forskjellige aktiviteter enten man vil trene målrettet i en sport eller bare ha det moro sammen. Hun mener at buhunden passer godt til sporter som rallylydighet på bakgrunn av sportens verdier: Samspill – Glede – Holdninger. Og siden buhundene ofte kan by på litt lyd underveis er det litt lavere terskel å starte med rallylydighet siden dette ikke innebærer store trekk, slik det gjør i lydighet.

Ellers så er det sånn at rasen absolutt legges merke til. Det blir mange bordere og retrievere i rallyringen, og en kjærkommen avveksling når det kommer noe annet. Derfor er det også ekstra stas at de gjør det så bra.

Hilde Andrea Nysether

Stine tenker også at buhunden er den perfekte hunden for rallylydighet siden den er veldig førerorientert, med fin energi og matglede = Full pakke for å nå opp! Som buhundeiere vet kan den fort være litt sta og stå opp for seg selv, og da mener hun at det er viktig at føreren blir skikkelig kjent med hunden sin for å finne ut hva den liker, og hva som motiverer den. Størrelsen til buhunden mener hun også er et stort pluss i denne sporten, siden medium størrelse gjør det enklere å få til god plassering ved skiltene.

Som dommer kan også Hilde Andrea trekke frem den naturlige førerorienteringen som ligger i gjeterhundene, og at dette gir et godt utgangspunkt for buhunden til å lykkes i hundesport. Rasen er energisk av natur, og i de forskjellige sportene er det ofte en fordel jevnt over at man har en rase som er glad i lek og mat. Det som kan by på en utfordring i forskjellig hundesport kan være lyden, så dette bør man være bevisst på om man ønsker å konkurrere på høyere nivå.

Det er en veldig morsom sport! Jeg tenker det beste er at den er så variert, du vet aldri hva som kommer, så det er alltid noe å trene på og bli bedre på. Jeg mener også at en av de virkelig fine tingene med rally er at den passer for utrolig mange hunderaser. Og at glede er et av målene til sporten, hund og eier skal ha det gøy sammen!

Stine Strander

Det har vært en stor opplevelse å ha mesterskapet arrangert på hjemmebane, og opptreningen for hele landslaget har vært lang. Landslaget blir tatt ut på våren, og så har de første samling på sommeren før de har trent mye sammen og individuelt for å nå målene sine i mesterskapet. Stine har hatt god hjelp fra trenerne på landslaget, og har jobbet strukturert og målrettet for å oppnå drømmen om pallplass. Hun passer på å gå baner en til to ganger i uken, og resten av treningene jobber de med pirketrening. En av de store fokusområdene inn mot mesterskapet har også vært å fokusere mer på hva fører gjør, og ikke bare hva hunden gjør. Både hun og trenerne har sett på videoer av egne løp og analysert håndtegn, hvordan kommandoene gis, fotarbeid og plasseringer, og lagt merke til hvordan små detaljer påvirket hundens prestasjoner. Ved å forbedre dette, har også samarbeidet med Keira blitt enda bedre.

Og så er det klart at Stine og Keira har et unikt samspill. Det er det selvfølgelig flere som har, men det er nok noe med kombinasjonen av dette og nivået deres som gjør at folk flokker seg rundt ringen og holder fullstendig munn når de entrer banen. Det er påfallende hvordan andre land filmer dem i mesterskap – vanligvis filmer man mest sine egne. Jeg synes også at Stine fører med en eleganse selv, i kombinasjon med en tydelighet i kommanderinga, som gjør at totalinntrykket av ekvipasjen skiller seg tydelig ut fra de andre. 

Hilde Andrea Nysether

Ingvill holder heller ikke igjen på å rose valpekjøperen sin opp i skyene. Stoltere oppdretter skal du lete lenge etter! Stine er i miljøet kjent som «Dronningen av rallylydighet», men Ingvill mener hun også er verdens beste hundeeier. Stine legger sjela si i å gi hundene sine det de trenger av rammer for å bli gode trygge hunder. Hun forstår hundene sine, og legger til rette for at de skal lære det hun ønsker at de skal lære, samtidig som at de får lov til å være seg selv med sine personligheter. Når det kommer til rallylydighet kjenner jeg ingen som er så målrettet, og som pusser på de små detaljene slik Stine gjør. Men det aller viktigste er jo at hun sørger for at hundene synes det er en FEST å gjøre alt dette sammen med henne.

Alle i rallymiljøet vet hvem Stine er og veldig mange synes det er stas at hun gjør det så bra med en norsk buhund – nasjonalrasen. Jeg beundrer Stine for alt hun får til, men ikke minst måten hun får det til på. Hun er en stor inspirasjonskilde.

Ingvill Brenden

I 2024 blir det nordiske regelverket erstattet med et helt nytt FCI-regelverk som gjør at sporten nå får en internasjonal klasse. Dette betyr også at det neste år skal arrangeres verdens første VM i rallylydighet. Det betyr at Stine og Keira nå må lære seg nye øvelser og ny bedømming i det nye regelverket. Målet for neste år er selvsagt plass på landslaget og dermed muligheten til å kunne gå både nordisk mesterskap og verdensmesterskap i rallylydighet 2024.

Legg igjen en kommentar