Buhunder på rottesøk

Vi som har buhunder vet hvor glade de er i å lete etter smågnagere. Da er det skikkelig gøy at vi kan kombinere det med å hoppe på høyballer, trene på samarbeid og konkurrere i en hundesport!

Tyla markerer på rotte

Barn Hunt som hundesport ble utviklet av Robin Nuttall i USA som ønsket å la alle hunder, uansett rase, å konkurrere om titler i en sport som fremhevet hundenes instinkt til å jakte skadedyr. Sporten ble offisiell i 2012, og som første land utenfor USA/Canada begynte Norge med konkurranser i 2016.

Hovedmålet er at hunden skal finne rotter (i Norge brukes ikke levende) som er gjemt i spesiallagde tuber rundt om i høyet. Fører skal følge med og lese hunden godt nok til å forstå hvor de riktige tubene er, og deretter melde riktig tube til dommer. Det høres enkelt nok ut – men når noen av tubene har innhold av rotte-reir (kalles Litter) og andre er tomme, er det lett å bli lurt. Her må vi bare stole på hundens nese!

Her lukter det rotte!

Banen er inngjerdet og består av høyballer som er stablet på ulike måter. I løpet av en angitt tid må hunden finne rotter, klatre på høyballer og gå gjennom en høyball-tunnel. Klarer man dette får man et napp – og etter tre napp får man tittel og går opp til neste nivå (klasse). Størrelse på banen, form på tunnelen og antall høyballer øker oppover i nivåene. Det samme gjelder antall tuber og rotter / Litter. Godt man da også får mer tid til rådighet!

Kirsti E. Frenger med Bella og jeg med Tyla har vært aktive med Rallylydighet i noen år, i tillegg til at vi har drevet litt med spor og ulike typer søkstrening da hundene er tydelige på at dette er stas. Da vi fikk høre om Barn Hunt ble vi veldig nysgjerrige og ble med på introkurs i mars 2019. Begge hundene viste umiddelbart at de syntes dette var skikkelig gøy! Vi meldte oss inn i Oslo Barn Hunt som har flott treningslokale i Nittedal, og trener der 2-4 ganger i mnd. Bella og Kirsti har ikke hatt anledning til å delta på så mange konkurranser, men har oppnådd første tittel RATI + 1 napp til neste nivå. Tyla og jeg har derimot fått med oss stort sett de konkurransene som har vært siden vi begynte, og det har gitt resultater. Til tross for en litt laber periode med feilmeldinger, kan jeg nå skryte av at Tyla oppnådde sin tittel nr 3 (RATI, RATN og nå RATO) i oktober! Bella og Tyla er begge 7,5 år og begynner å bli greit voksne, men dette er en sport de kan drive med i mange år til!

Tyla har vært superflink og vunnet flotte premier!

På trening i høst traff vi enda en buhund. Iris (blir 2 år i mars) og Emilie Molstad Ryen startet med Barn Hunt i sommer og har vært hektet siden. Iris hadde trent Nosework i et halvt år før de fikk høre om denne nye sporten fra en bekjent. Emilie syntes det hørtes moro ut, særlig siden Iris synes det er kjempegøy å jobbe med nesen. Og det er ingen tvil om at Iris har forstått oppgaven; i oktober gikk de første konkurranse, to på samme dag. Full pott: Første tittel RATI + napp i begge konkurransene! Emilie tror Iris synes dette er ekstra gøy fordi hun er fri til å søke over hele området; en frihetsfølelse samtidig som det er en jobb som må gjøres. Det er tydelig at Iris har stor interesse og det er lett å se hvor glad hun blir i ringen, og derfor liker Emilie dette så godt. I tillegg liker hun at sporten er lagt opp slik at hundene skal oppleve mestring, uansett trening eller konkurranse. Og så er det sosialt og hyggelig mellom eierne!

Iris synes også at det er moro å søke i høyet!

Som nevnt er dette en liten og ny sport, foreløpig er det bare tre godkjente klubber i Norge: Hovedsetet Barn Hunt Int’nal Norge i Bergen (holder til på Sotra), Follo Brukshundklubb Barn Hunt (Drøbak) og Oslo Barn Hunt (Nittedal). Interessen er økende, kurs og treninger blir raskt fullbooka, så vi håper det snart blir flere klubber rundt om i landet. Ønsker du å vite mer om sporten kan du lese mer på www.barnhuntnorge.no, eller på en av klubbenes Facebooksider. Buhundene i OBH vil i alle fall anbefale sporten på det sterkeste!

Bella har gjort et funn

Av Annette Ovesen

Legg igjen en kommentar