Iris liker å jobbe med nesen sin!

Emilie Molstad Ryen ble stolt buhundeier i 2019 da Skaubos Iris flyttet inn. Helt fra starten visste hun at hun hadde lyst til på prøve å trene på nesearbeid i form av sporten Nosework, og siden Iris tidlig viste stor interesse for å søke etter godbiter og leker, var hun ikke i tvil om at dette kunne bli en fin sport å trene på for dem. Da Iris var snaut 7 mnd gammel var de på første Trinn 1 kurs i Nosework, og dette gav virkelig mersmak. De fortsatte å trene hjemme, og videre gikk de både på trinn 2 og trinn 3.

For å kunne konkurrere i Nosework må man delta og bestå en test som heter LGT (Luktgjenkjenningstest). Etter ekvipasjen bestod denne testen var det på tide å kaste seg ut i første konkurranse. I august 2020 tok Emilie mot til seg og meldte seg på sin første konkurranse. Typisk nok var det også Iris midt i løpetid og måtte stille med tispetruse. Men tross lave forventninger kom ekvipasjen hjem med to nye titler denne helgen: S1-I (Spesialist Innendørs) og S1-U (Spesialist utendørs).

Dette gav mersmak og siden har vi vært på flere konkurranser i klasse 1 og har kunnet lagt til flere titler. I 2023 ble det endelig åpnet for konkurranser klasse 2, dette har resultert i en tittel og to pallplasseringer i løpet av tre konkurranser.

Emilie

For de som ikke kjenner til sporten fra før, så kan Emilie fortelle at sporten er en aktivitet som passer for alle hunder. Den ble opprinnelig etablert som et velferdstiltak for hjemløse hunder i «shelters» i USA, som resulterte i at mange av disse hundene ble enklere å omplassere og fikk nye varige hjem. Sporten går ut på at man skal søke etter små mengder med et materiale som er kontaminert med duft fra tre forskjellige eteriske oljer. Forskjellige land kan også bruke forskjellige dufter. I Norge brukes følgende dufter:

  • Klasse 1 bruker «Bjørk»
  • Klasse 2 bruker «Anis»
  • Klasse 3 bruker «kryddernellik»

Det skal søkes i fire forskjellige områder: 

  • Søk i emballasje som esker, kofferter, bokser, vesker etc.
  • Søk i rom innendørs
  • Søk på anvist område utendørs
  • Søk på utsiden av et eller flere kjøretøy.

Som nevnt må man bestå en luktgjenkjenningstest i hver klasse før man kan starte å konkurrere. Denne testen er et emballasjesøk med tolv pappesker hvor det er et gjemt/ukjent funn i en av eskene. Sporten er en selvstendig hundeorganisasjon, og ikke en del av NKK. Derfor blir titler ikke registrert på dogweb, men man kan fortsatt vinne flotte premier, diplomer og rosetter!

Jeg har ennå ikke møtt en hund som ikke liker å søke. Sammen med buhundens arbeidslyst og allsidighet tenker jeg den er perfekt til denne sporten. Gjennom Nosework ser jeg virkelig Iris sin arbeidsvilje og motivasjon for søk komme frem. Hun lar seg ikke distrahere av miljøet rundt seg, er ivrig og fokusert. Dette kom tydelig frem under en Nosework trening hvor bilalarmen på en parkert bil kort fra søket begynte å pipe midt i. Her kunne Iris fort kommet med en reaksjon på lyd, men reagerte kun med å stoppe opp et lite øyeblikk også vår det rett i søkemodus uten å bry seg. Ellers så kommer hennes glede og ivrighet godt til syne, noe som er helt fantastisk og se som hundeeier.

Emilie

Som et utgangspunkt kan ikke Emilie se noen store ulemper med en rase som buhund i en sport som Nosework. Dersom man ønsker å teste ut denne sporten er det absolutt å anbefale å melde seg på et kurs hos godkjente instruktører slik at man kan få innføring i reglementet. På slike kurs vil man også få hjelp til riktig innlæring av de forskjellige duftene, håndtering av duftene slik at de ikke blandes med andre lukter, gode råd om trening, og generell informasjon om sporten. Hun påpeker også at det å trene en sport som Nosework overhode ikke betyr at man må konkurrere med hunden sin. Sporten er en utrolig flott måte å trene på som styrker samholdet, og som kan bidra til å styrke hundens selvtillit. Det er en relativt enkel måte å samarbeide med hunden sin, og så er det opptil hver enkelt ekvipasje om de ønsker å konkurrere, trene for moro skyld, eller sette seg helt andre mål.

Jeg har sett det er flere buhunder rundt i Norge som trener Nosework, men det er alltid gøy å møte flere. Så håper flere for øynene opp for denne fine sporten. Nosework har et veldig godt og inkluderende miljø. Det skal kunne være en sport for alle og det er godt tilrettelagt for hver enkelt hund. Treninger, kurs og konkurranser legges alltid opp til nok plass. F.eks. en reaktiv hund skal få slippe å møte andre tett på.

Emilie

Legg igjen en kommentar