Tuva kan spore opp hva som helst!

De som driver med buhund i forskjellige hundesporter vet jo allerede hvor godt den fungerer til å drive med forskjellige aktiviteter, og hvor allsidig den er. For å få et litt større innblikk i hvordan det er å trene og konkurrere i sporten «Smeller» har vi tatt en prat med Monika Mikkelsen som eier den 5 år gamle buhunden N UCH N BS N V(F)CH SM1 NJub CH Smørbukks Bb Tuva. Disse to har virkelig fått testet ut hvordan buhunden kan bruke nesen sin på best mulig vis, med Championat i både blodspor og viltspor! I tillegg driver de med hundesportene smeller og nosework, samt at Tuva kan søke opp veggedyr! I denne artikkelen ville vi høre litt mer om hvordan det er å drive med smeller.

Smeller er en offisiell sport i Norge der hunder kan delta fra de fyller 9 måneder. Bedømmelsene skjer etter dommerens frie, subjektive skjønn basert på prøvereglene. Ekvipasjene bedømmes etter spesifikke poengtrekk, helhetsinntrykk hund og helhetsinntrykk fører. De skal gjennom tre øvelser søke etter en skinnbit med menneskelukt i det som kalles et Banesøk, Kassesøk og Romsøk. Hver av disse øvelsene gir en poengsum som til slutt legges sammen til en total score. Maks poengsum man kan oppnå i klasse 1 er 1400 poeng, og for å oppnå 1.premiering må man ha minimum 1190 poeng. Med 3 førstepremieringer oppnår man tittelen SM1 og opprykk til klasse 2.

Målet med Smeller er å jobbe frem en hund som søker selvstendig. Smellerhunden skal søke selvstendig – ut fra sin rase og egne forutsetninger.

Regler for Smellerprøver, https://www.nkk.no/knapper/regelverk-article35632-982.html

Monica har trent Smeller en god stund, og startet med den forrige hunden sin. Hun startet å trene med Tuva som valp fordi hun synes det er en moro sport som byr på morsomme utfordringer for hundene. De har konkurrert hjemme i Tromsø flere ganger, og har oppnådd 4 førstepremieringer som da også har gitt dem tittelen SM1. De konkurrerer også i blodspor og nosework når de finner slike konkurranser der oppe i nord.

«Tuva elsker alt som har med søk å gjøre»

Monica Mikkelsen

Hun opplever at buhundene kan egne seg godt til å trene smeller, selv om alle individer naturligvis er forskjellige. Tuva har mye motor og synes det er veldig moro å få bruke nesen sin. Siden hun har mye arbeidsvilje, men en smule lite tålmodighet blir hun fort stresset hvis det blir for mange repetisjoner. Derfor føler Monica at Tuva egner seg bedre til de ulike sportene innenfor nesearbeid fremfor lydighet som nødvendigvis krever mye terping, pirkearbeid og repetisjoner. Hvis man skal si at buhunden har noen ulemper som rase i Smeller, så er det at de kan ty til lyd hvis de blir utålmodige og stresset. Dette er noe man bør være bevisst på.

Fordelen med å drive med ulike former for nesearbeid er også det at hundene får gjøre noe som er veldig naturlig for dem, satt i system. Hunder er fra naturens side skapt til å spore, og når den bruker nesen sin aktiviserer man faktisk oppimot 30% av hjernens kapasitet. Derfor er det en veldig fin måte å aktivisere hunden sin på, og god hjernetrim.

Dersom man er interessert i å teste ut en sport som eksempelvis Smeller, så anbefaler Monica å starte med å delta på kurs for å få en god innføring. Der kan man bli introdusert til hvordan sporten fungerer, hvordan man starter innlæringen og får videre oppfølging i treningen.

Her kan du se Tuva i aksjon på smeller-konkurranse: https://www.facebook.com/100003747841779/videos/1218076298920912/

Legg igjen en kommentar