Buhunden i hundesport
Buhunden er stadig å se i forskjellige hundesporter, og den gjør det ofte veldig bra i konkurranser. Buhunden er aktivt representert i Agility, Lydighet , Smeller, Nosework og Rallylydighet. Her vil vi vise frem noen av de flotte aktive buhundene som gjør det svært bra i forskjellige hundesporter.
Har du en historie om buhund i hundesport som du ønsker å dele med oss? Send inn til avlsradet@buhundklubben.no. Kanskje historien også deles i neste utgave av Buhunden?
De som driver med buhund i forskjellige hundesporter vet jo allerede hvor godt den fungerer til å drive med forskjellige aktiviteter, og hvor allsidig den er. For å få et litt større innblikk i hvordan det er å trene og konkurrere i sporten «Smeller» har vi tatt en prat med Monika Mikkelsen som eier den 5 år gamle buhunden N UCH N BS N V(F)CH SM1 NJub CH Smørbukks Bb Tuva. Disse to har virkelig fått testet ut hvordan buhunden kan bruke nesen sin på best mulig vis, med Championat i både blodspor og viltspor! I tillegg driver de med hundesportene smeller og nosework, samt at Tuva kan søke opp veggedyr! I denne artikkelen ville vi høre litt mer om hvordan det er å drive med smeller. Smeller er en offisiell sport i Norge der hunder kan delta fra de fyller 9 måneder. Bedømmelsene skjer etter dommerens frie, subjektive skjønn basert på prøvereglene. Ekvipasjene bedømmes etter spesifikke poengtrekk, helhetsinntrykk hund og helhetsinntrykk fører. De skal gjennom tre øvelser søke etter en skinnbit med menneskelukt i det som kalles et Banesøk, Kassesøk og Romsøk. Hver av disse øvelsene gir en poengsum som til slutt legges sammen til en total score. Maks poengsum man kan oppnå i klasse 1 er 1400 poeng, og for å oppnå 1.premiering må man ha minimum 1190 poeng. Med 3 førstepremieringer oppnår man tittelen SM1 og opprykk til klasse 2. Målet med Smeller er å jobbe frem en hund som søker selvstendig. Smellerhunden skal søke selvstendig – ut fra sin rase og egne forutsetninger. Regler for Smellerprøver, https://www.nkk.no/knapper/regelverk-article35632-982.html Monica har trent Smeller en god stund, og startet med den forrige hunden sin. Hun startet å trene med Tuva som valp fordi hun synes det er en moro sport som byr på morsomme utfordringer for hundene. De har…
Les hele artikkelenEmilie Molstad Ryen ble stolt buhundeier i 2019 da Skaubos Iris flyttet inn. Helt fra starten visste hun at hun hadde lyst til på prøve å trene på nesearbeid i form av sporten Nosework, og siden Iris tidlig viste stor interesse for å søke etter godbiter og leker, var hun ikke i tvil om at dette kunne bli en fin sport å trene på for dem. Da Iris var snaut 7 mnd gammel var de på første Trinn 1 kurs i Nosework, og dette gav virkelig mersmak. De fortsatte å trene hjemme, og videre gikk de både på trinn 2 og trinn 3. For å kunne konkurrere i Nosework må man delta og bestå en test som heter LGT (Luktgjenkjenningstest). Etter ekvipasjen bestod denne testen var det på tide å kaste seg ut i første konkurranse. I august 2020 tok Emilie mot til seg og meldte seg på sin første konkurranse. Typisk nok var det også Iris midt i løpetid og måtte stille med tispetruse. Men tross lave forventninger kom ekvipasjen hjem med to nye titler denne helgen: S1-I (Spesialist Innendørs) og S1-U (Spesialist utendørs). Dette gav mersmak og siden har vi vært på flere konkurranser i klasse 1 og har kunnet lagt til flere titler. I 2023 ble det endelig åpnet for konkurranser klasse 2, dette har resultert i en tittel og to pallplasseringer i løpet av tre konkurranser. Emilie For de som ikke kjenner til sporten fra før, så kan Emilie fortelle at sporten er en aktivitet som passer for alle hunder. Den ble opprinnelig etablert som et velferdstiltak for hjemløse hunder i «shelters» i USA, som resulterte i at mange av disse hundene ble enklere å omplassere og fikk nye varige hjem. Sporten går ut på at man skal søke etter små mengder med et materiale som…
Les hele artikkelenDet hersker overhode ingen tvil om at helgens mesterskap som ble arrangert i Kongsvinger var en stor suksess for Stine Strander! Sammen med buhunden RLI RLII RLIII N SE RL CH Fantejentas Caja «Keira» klatret hun opp på pallen, nærmere bestemt 2.plass i den individuelle konkurransen, men også sammen med det norske landslaget! Jeg har tatt en prat med Stine som ennå ikke har landet helt etter helgens oppfyllelse av høyt hengende drømmer, den stolte oppdretteren av Fantejenta Kennel Ingvill Brenden som selv også er utøver i rallylydighet, og den autoriserte rallylydighetsdommeren og buhundeieren Hilde Andrea Nysether for å høre hvordan helgens store arrangement har vært. Hilde Andrea har selv jobbet med rallylydighet mer eller mindre kontinuerlig i 20 år, og ble tildelt NRLs ærespris for dette i 2021. Hun har vært autorisert dommer i sporten siden 2012, og var en av pådriverne for å etablere sporten i Norge. Hun var også med som arrangør av det hun omtaler som et stressende, fascinerende og utrolig givende arrangement. Å sitte med ansvaret for 320 unike kritikkskjemaer, kontrollregning og papirutdeling og opphenging underveis var likevel litt av en jobb, og ansvaret føltes temmelig voldsomt til tider. Hun kommenterer at det nivået på årets mesterskap var imponerende, og det var moro å se hvordan totalkvaliteten hos landene hadde endret seg. Det mest magiske var når Stine Strander med Keira ble ropt opp på 2. plass i den individuelle konkurransen. Hun hadde også det beste løpet av samtlige 60 løp som ble gått denne helgen i Kongsvinger. Da ble det virkelig snørr og tårer og gåsehud om hverandre. For en ære det er å være hennes oppdretter. Ingvill Brenden Stine startet med rallylydighet i 2015 sammen med den ene corgien hun hadde. To år senere fikk Keira sin debut i rallyringen, men det var…
Les hele artikkelen